Tijdens een tweetal bijeenkomsten van de begeleidingscommissie personele implementatie (BCO) waarin de heroverwegingen behandeld worden, zijn de KMar en de centrales van overheidspersoneel (CVO) tot de conclusie gekomen dat het niet mogelijk is om de ruim 680 heroverwegingen die bij de BCO zijn ingediend, af te doen binnen de voor reorganisaties geldende regels en rechtspositie. De KMar en de CVO hebben daarom besloten om de ontstane situatie voor te leggen aan de Hoofddirecteur Personeel (HDP).

Waarom leidt dit tot vertraging?

Gevraagd is aan de HDP bijzondere arbeidsvoorwaardelijk afspraken met de bonden te maken die kunnen helpen om de reorganisatie LTC stap 4 tot een goed einde te brengen. Dit overleg vergt de nodige tijd. Dit betekent dat de oorspronkelijk geplande start van de nieuwe LTC-organisatie per 1 november 2024 niet haalbaar is en verschoven wordt naar een datum in 2025. De HDP heeft recent een voorstel gestuurd aan de werkgroep Reorganisaties die binnenkort formeel besproken gaat worden. Zodra er meer duidelijkheid over de uitkomst van dat overleg is, zullen wij jullie daarover informeren.

Waarom passen de geldende kaders en regels niet?

Het LTC reorganisatietraject is in meerdere fases verdeeld en loopt daardoor al meer dan 10 jaar. Hierdoor zijn meerdere problemen ontstaan die de voortgang belemmeren. De belangrijkste daarvan zijn:

  • Ongedocumenteerde en ongeautoriseerde toewijzing van werkzaamheden. Vooruitlopend op de formele vaststelling van de nieuwe organisatie zijn medewerkers regelmatig al nieuwe taken toegewezen. Dit gebeurde soms op basis van afspraken met de centrales van overheidspersoneel (CVO), maar in andere gevallen soms zonder de juiste autorisatie van het bevoegde gezag. Dit kan ertoe leiden dat het toekennen van heroverwegingen voor de ene medewerker nadelige gevolgen heeft voor een ander.

  • Druk om bepaalde functies snel te vullen. De KMar heeft een sterke wens om de organisatie op bepaalde locaties of bepaalde functies al in de BCO 2 te vullen. Voorbeelden daarvan zijn de grensbewaking op Schiphol en de nieuwe functies van plaatsvervangend groepscommandant die in de reorganisatie LTC stap 4 ontstaan. Dit staat echter op gespannen voet met het doel van de BCO 2, namelijk een zorgvuldige afhandeling van heroverwegingen waarbij indien nodig maatwerk wordt geleverd, maar waarbij ook de rechtspositie van anderen wordt gerespecteerd.

  • Complexiteit door de keuze voor nieuwe functiecodes en arbeidsplaatsnummers. De introductie van nieuwe functiecodes en arbeidsplaatsnummers in de nieuwe LTC organisatie heeft voor complicaties gezorgd bij het toetsen van de juistheid van de claims in de heroverwegingen.