Word lid
De invoering van het IKB is voor de meeste defensiemedewerkrs een breuk met het verleden, met bekende begrippen en procedures. Dat dit tot onzekerheid en onrust kan leiden, begrijpen we heel goed. De vrees dat er iets afgepakt wordt, dat men benadeeld wordt, etc. – geluiden die we horen – is echter onterecht.
In het arbeidsvoorwaardenakkoord van 2018-2020 is afgesproken om te onderzoeken of en hoe het cafetariamodel uitgebreid kon worden naar een Individueel Keuzebudget (IKB). Defensie en de bonden wilden voor alle defensiemedewerkers de keuzemogelijkheden verruimen ten aanzien van financiële beloning en vrije tijd. Bij dit onderzoek werden de vullingsmogelijkheden en de bestedingsmogelijkheden van het IKB in kaart gebracht. Hierbij speelden de wensen van de medewerkers nadrukkelijk een rol. Er is door TOS (Trends, Onderzoek & Statistiek) een onderzoek onder het defensiepersoneel gehouden waarmee het IKB ingevuld kan worden. Dat heeft ertoe geleid dat er in het arbeidsvoorwaardenakkoord 2024 nadere afspraken zijn gemaakt.
In het arbeidsvoorwaardenakkoord 2024 is het volgende afgesproken:
“Sociale partners voeren met ingang van 1 januari 2025 een IKB in. In dit IKB vormen in ieder geval het vakantiegeld en de eindejaarsuitkering bronnen die voor alle keuzedoelen aangewend kunnen worden. Partijen maken nadere afspraken over de invulling van bronnen en doelen. Partijen maken op een voor de uitvoering tijdig moment de noodzakelijke afspraken om het IKB per 1 januari 2025 te kunnen invoeren.”
Welke nadere afspraken over de invullingen hebben sociale partners gemaakt?
Je zit zelf aan de knoppen: je bepaalt zelf wanneer je extra geld laat uitbetalen, fiscale doelen als een computer, fiets of vakbondscontributie fiscaal gunstig verrekent dan wel vrije tijd koopt of verkoopt. Zolang en voor zover je IKB-budget hebt, kun je elke maand wijzigingen doorvoeren.
De vakantie- en eindejaarsuitkeringsmomenten zoals we die t/m 2024 kennen, worden niet meer vóór jou bepaald maar worden dóór jouzelf bepaald. Aan de hoogte van de bedragen en het fiscale regime verandert niets: dat is nu elke maand gezamenlijk 16,33% van jouw bezoldiging en dat blijft zo. Kortom er gaat geen geld verloren. Het enige dat verdwijnt zijn de termen vakantiegeld/toeslag en eindejaarsuitkering. Voortaan heten die IKB-budget.
Het werkrooster uit 2024 wordt als je niets doet automatisch overgezet naar 2025. Dit betekent dat keuzes met betrekking tot flexibilisering arbeidsduur ook automatisch doorgevoerd worden in het IKB-budget en de IKB-uren. In de basis geldt:
Belangrijk:
- Zorg ervoor dat in Peoplesoft jouw werkrooster voor het jaar 2025 vóór 1 december 2024 goed is opgenomen. Als je jouw werkrooster in 2025 hetzelfde wilt houden als in 2024 dan hoeft je niets te doen! Dit wordt de basis waarmee de ‘flex-regeling’ gaat rekenen.
- Laat je goed Informeren voordat je keuzes gaat maken.
- In de loop van december 2024 kun je in Peoplesoft en de Salaris App zien wat jouw IKB-budget gaat worden per 1 januari 2025.
Je kunt een deel van het IKB-budget gebruiken om IKB-uren te kopen. Je mag ieder jaar maximaal 104 uur kopen van je IKB-budget. Voor deze uren betaal je ¼ van het kale (bruto-)uurloon. Je krijgt in ruil voor het ingeleverde IKB-budget een saldo met IKB-uren. Daarnaast kun je extra IKB-uren opbouwen door per week één of twee uur meer te werken dan waarvoor je bent aangesteld. Werk je bijvoorbeeld iedere week 40 uur bij een aanstelling van 38 uur, dan bouw je iedere week twee extra IKB-uren op. Dit wordt per maand verwerkt in het overzicht van je IKB-uren. Je kunt per jaar maximaal 104 uur opbouwen. Je moet de uren eerst opbouwen, voordat je deze kunt opnemen. Je mag in één kalenderjaar zowel 104 uren opbouwen als 104 uren kopen. In totaal kun je per jaar maximaal 208 IKB-uren verkrijgen. Dit maximum is op basis van een fulltime aanstelling voor 38 uur. Werk je in deeltijd? Dan geldt voor het kopen van uren een maximum naar rato. In Mijn Salaris > IKB staat hoeveel IKB-budget én IKB-uren je hebt opgebouwd en naar verwachting nog gaat opbouwen. Het blijft ook mogelijk om de meer gewerkte uren (één of twee uur per week) te laten uitbetalen bij het maandelijkse salaris. Je geeft aan dat je de uren wilt laten uitbetalen. Je mag de keuze om meer gewerkte uren op te bouwen of te laten uitbetalen elke week maken. Let op: laat je meer gewerkte uren uitbetalen bij het salaris, dan is het niet mogelijk om IKB-uren te kopen.
Zoals gezegd is afgesproken dat ook de vakantie- en de eindejaarsuitkering in het IKB worden opgenomen. De opbouw van deze bedragen blijft gebeuren in maandelijkse porties, maar voortaan worden deze maandelijkse porties ook meteen beschikbaar gesteld.
Om in 2025 boekhoudkundig met een schone lei met het IKB te kunnen beginnen, wordt de in 2024 opgebouwde vakantie-uitkering aan de hand van jouw keuze tussen januari en eind mei 2025 uitbetaald (jijzelf bepaalt de maand). Je ontvangt dus voor zeven maanden vakantie-uitkering (opgebouwd in juni t/m december 2024). De eindejaarsuitkering die je hebt opgebouwd in de maand december 2024, ontvang je in januari 2025 (tenzij je deze hebt uitgeruild tegen een tegemoetkoming woon-werkverkeer in december 2024). Deze twee uitbetalingen leiden tot een flinke eenmalige inkomensverhoging in 2025!
Pas dus op als je toeslagen krijgt zoals zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of andere inkomensafhankelijke regelingen. Dan kan de uitzonderlijke verhoging van je jaarinkomen in 2025 effect hebben op de hoogte van de toeslagen waarop je in 2025 recht hebt. En dat kan er weer toe leiden dat je terugbetalingsverplichtingen opgelegd krijgt.
Je kunt dit effect dempen door ervoor te kiezen om van dit eenmalige extra geld maximaal 76 IKB-uren te kopen. Deze kun je in 2025 of latere jaren als vrije tijd opnemen dan wel in 2026 of later weer verkopen. Zorg er wel voor dat deze zogenaamde spaaruren niet boven de 1040 uur komen bij een voltijdsaanstelling. Je kunt dit demp-effect ook bereiken door fiscale doelen zoals opgenomen in het huidige Cafetariamodel aan te schaffen.
Reservisten bouwen vanaf 1 januari 2025 IKB-budget op naar rato van het aantal uren dat zij werken. Reservisten kunnen het IKB-budget laten uitbetalen of inzetten voor de fiscale doelen. Zij kunnen geen IKB-uren kopen of opbouwen. Voor reservisten geldt de overgangsbepaling 2024 > 2025 niet, omdat zij nu al maandelijks hun vakantiegeld krijgen uitgekeerd.
Militairen in FPS-fase 1 bouwen ook IKB-budget op. Zij kunnen dit budget laten uitbetalen of gebruiken voor fiscale doelen. Zij kunnen géén IKB-uren kopen. Wel kunnen zij, na het afronden van de opleiding, IKB-uren opbouwen door wekelijks 1 of 2 uur meer te werken.
Je zult wellicht denken: er zijn maar beperkte doelen waar ik mijn 16,33% + 15% van mijn bezoldiging kan inzetten. Dat klopt, maar we concretiseren nu wel een IKB-regeling en nemen afscheid van een vakantiegeld- en eindejaarsuitkering opbouwschema; dit gaat nu over 2 kalenderjaren heen. Met het introduceren van een IKB-regeling houdt het voor de VBM niet op. Wij zullen tijdens arbeidsvoorwaarden-onderhandelingen nieuwe (fiscale) doelen op tafel leggen om zo de regeling uit te bouwen en jou nog meer keuze te bieden.
De FAQ's zijn verdeeld in de volgende categorieën:
1. IKB algemeen Vraag 1.1 t/m 1.8 2. Uitbetalen IKB Vraag 2.1 3. Fiscale doelen Vraag 3.1 t/m 3.4 4. IKB-uren Vraag 4.1 t/m 4.19 5. Persoonlijke situatie Vraag 5.1 t/m 5.5 6. In- en uitdiensttreden Vraag 6.1 t/m 6.3 7. Reservering vakantie-uitkering 2024 Vraag 7.1 t/m 7.4
FAQ’s Individueel Keuzebudget
1.1 Hoeveel IKB-budget krijg ik?
1.1 Hoeveel IKB-budget krijg ik?Het IKB-budget wordt iedere maand naast het salaris opgebouwd. Over een heel jaar bouw je 16,33% van je bruto jaarsalaris op als IKB-budget.
1.2 Waar is de 16,33% van het IKB-budget op gebaseerd?
Het IKB-budget vervangt de voormalige vakantie-uitkering (8%) en de eindejaarsuitkering (8,33%). Deze twee bij elkaar opgeteld vormen de basis van het IKB-budget, dus 16,33%.
1.3 Waarvoor kan ik het IKB-budget inzetten?
Je kunt het IKB-budget gebruiken voor drie doelen:
1.4 Betaal ik belasting over mijn IKB-budget?
Als je het IKB-budget laat uitbetalen, dan betaal je belasting over dit brutobedrag. Houd er rekening mee dat het brutobedrag wat je in de app Mijn Salaris > IKB ziet staan, hoger is dan het nettobedrag wat je uiteindelijk ontvangt.
1.5 Wat gebeurt er als ik mijn IKB-budget niet inzet gedurende het jaar?
Als je geen keuze maakt, wordt het opgebouwde IKB-budget automatisch in december uitbetaald bij het salaris.
1.6 Kan ik een voorschot op mijn IKB-budget aanvragen?
Nee. Je kunt alleen (een deel van) IKB-budget laten uitbetalen of inzetten wat je op dat moment hebt opgebouwd.
1.7 Kan ik als reservist gebruikmaken van het IKB-budget?
Reservisten bouwen IKB-budget op naar rato van het aantal uren dat zij worden ingezet. Reservisten kunnen het IKB-budget laten uitbetalen of inzetten voor fiscale doelen. Zij hebben niet de mogelijkheid om IKB-uren te kopen of op te bouwen.
1.8 Kan ik gebruikmaken van het IKB-budget als ik militair in opleiding ben (FPS fase 1)?
Militairen in FPS fase 1 bouwen ook IKB-budget op. Zij kunnen dit laten uitbetalen of inzetten voor een fiscaal doel. Militairen in FPS fase 1 kunnen geen IKB-uren kopen. Wel kunnen zij, na het afronden van de opleiding, IKB-uren opbouwen door 1 of 2 uur meer te werken per week. Let op: militairen in FPS fase 1 die een lange dienverplichting hebben, kunnen 48 maanden na het voltooien van de initiële opleiding wel IKB-uren kopen.
2.1 Ik heb gekozen voor maandelijks uitbetalen van het IKB-budget. Kan ik dit nog wijzigen?
Ja. Als je hebt gekozen voor maandelijkse uitbetaling, kun je dit op ieder gewenst moment stopzetten via Mijn Salaris > IKB (met ingang van de volgende maand). Vervolgens bouwt het IKB-budget weer verder op. Je kunt dan kiezen voor een tussentijdse uitbetaling van (een deel van) het IKB-budget wat je op dat moment hebt opgebouwd. Dit geef je door voor de 1e van de maand waarin je het geld wilt ontvangen. Aan het eind van het jaar krijg je alles wat je over hebt bij het salaris van december uitbetaald
3.1 Wat zijn fiscale doelen?
Fiscale doelen zijn onder andere een fiets, computer of tablet en de vakbondscontributie. Het bedrag wat je uitgeeft aan een fiscaal doel mag je uitruilen tegen het IKB-budget. Hierover krijg je een belastingvoordeel. Als je het bedrag laat uitbetalen bij het salaris betaal je hier belasting over, net als over je salaris. Als je het bedrag uitruilt voor een fiscaal doel, betaal je er geen belasting over en ontvang je het bedrag netto. Zie pagina Fiscale doelen voor meer informatie.
3.2 Hoe maak ik gebruik van een fiscaal doel?
Het aankoopbedrag van het fiscaal doel dien je in via Mijn Salaris > IKB. Het aankoopbedrag gaat van je IKB af. Dit krijg je vervolgens uitbetaald. Hier heb je een belastingvoordeel over. Let op: je moet wel voldoende budget hebben opgebouwd om het fiscaal doel te gebruiken. De fiscale doelen mag je niet onbeperkt gebruiken. Er geldt een maximum bedrag en een termijn per doel. Controleer de voorwaarden via de pagina Fiscale doelen. Heb je eerder gebruik gemaakt van het doel binnen het Cafetariamodel? Dan moet je wachten tot de termijn verstreken is. Dit zie je in Mijn Salaris > IKB.
3.3 Als ik een fiets of laptop koop van mijn IKB-budget, wordt dan het volledige bedrag (maximaal €1.500,-) van mijn IKB-budget afgehaald?
Ja, het bedrag dat je indient (maximaal €1.500,-) wordt van het IKB-budget afgehaald. Je ruilt dit bedrag uit, waardoor je met dit belastingvoordeel de aankoop van fiets of laptop gedeeltelijk of helemaal betaalt.
3.4 Welke invloed heeft het IKB op de aanvullende kilometervergoeding woon- werkverkeer?
Vanaf 1 januari 2025 wordt de aanvullende kilometervergoeding woon-werkverkeer maandelijks uitbetaald bij het salaris. Dit mag tot maximaal 15% van het maandsalaris. Wordt de 15% overschreden? Dan wordt het bedrag wat boven de 15% zit uitgeruild tegen het resterende IKB-budget in december. Je kunt ook kiezen om de vergoeding in een bepaalde maand te laten uitbetalen. Geef dit door via Mijn Salaris > IKB. Zie de pagina Uitruil aanvullende kilometervergoeding voor meer informatie.
4.1 Hoeveel IKB-uren mag ik kopen?
Je mag maximaal 104 IKB-uren kopen per kalenderjaar bij een fulltime aanstelling. Bij een deeltijd aanstelling geldt een maximum naar rato van het aantal uren dat je werkt.
4.2 Wat kost een IKB-uur?
Je betaalt 1/4 van het kale uurloon voor een IKB-uur.
4.3 Hoe bouw ik IKB-uren op?
Je kunt het saldo IKB-uren aanvullen door:
Je kunt per jaar dus maximaal 208 IKB-uren in totaal opbouwen (combinatie van 104 uren kopen en 104 uren opbouwen door extra te werken per week).
4.4 Hoe spaar ik IKB-uren?
IKB-uren die je aan het eind van het jaar over hebt, worden automatisch IKB-spaaruren. Deze uren vervallen niet. Je neemt ze mee naar de jaren erna. Je kunt deze uren vrij opnemen. Je mag maximaal 1040 IKB-spaaruren opbouwen. Bij een deeltijd aanstelling geldt een maximum naar rato van het aantal uren dat je werkt.
4.5 Wat houdt het verroosteren van IKB-uren in?
Verroosteren betekent dat je standaard minder uren per week werkt dan de uren dat je bent aangesteld (was voorheen: flex verkorten direct verroosteren). Bijvoorbeeld: je hebt een aanstelling voor 38 uur per week. In je werkrooster geef je aan dat je 36 uur per week wilt werken. Je koopt IKB-uren, waar je iedere week 2 uur minder van kan werken. Iedere week gaat er dus 2 uur uit je 'pot' met IKB-uren. Let op: je leidinggevende moet het werkrooster eerst beoordelen.
4.6 Hebben de IKB-uren invloed op mijn vakantiedagen (verlofuren)?
Nee. Je krijgt nog steeds hetzelfde aantal vakantiedagen of verlofuren toegekend, passend bij je aanstelling. IKB-uren mag je gebruiken als aanvulling.
4.7 Hoeveel IKB-uren kan ik kopen en sparen als ik deeltijd werk?
Dat hangt af van je deeltijd aanstelling. Bij een fulltime aanstelling van 38 uur kun je maximaal 104 IKB-uren kopen en 1040 uren sparen. Bij een deeltijd aanstelling geldt een maximum naar rato van het aantal uren dat je werkt. Voorbeeld: werk je 24 uur per week, dan mag je maximaal 66 IKB-uren kopen en tot 657 IKB-uren sparen.
4.8 Ik maak in 2024 gebruik van flex verkorten direct verroosteren. Wat gebeurt er met de invoering van het IKB?
Je koopt in januari automatisch uren van je IKB-budget (maximaal 104 uur). Deze uren worden op basis van je werkrooster automatisch verroosterd. Je levert geen maandelijks salaris meer in voor het verkorten. Werk je in deeltijd? Dan koop je een aantal uren naar rato.
4.9 Ik wil niet automatisch IKB-uren kopen in januari. Wat moet ik doen?
Je koopt automatisch IKB-uren in januari als je gebruik maakt van flex verkorten direct verroosteren. Wil je dit niet? Dan moet je stoppen met flex verkorten direct verroosteren en het werkrooster aanpassen voor 1 december 2024. Doe dit in overleg met je leidinggevende.
4.10 Ik maak in 2024 gebruik van flex verkorten met spaaruren. Wat gebeurt er met de invoering van het IKB?
Uren die je tot nu toe hebt gespaard, worden IKB-spaaruren. Je hebt zelf de keuze of en hoeveel IKB-uren je koopt van het IKB-budget. Je bepaalt ook zelf wanneer je deze uren koopt. Dit gebeurt niet automatisch.
4.11 Ik maak in 2024 gebruik van flex verkorten vrij opneembaar. Wat gebeurt er met de invoering van het IKB?
Je hebt zelf de keuze of en hoeveel IKB-uren je koopt van het IKB-budget. Je bepaalt ook zelf wanneer je deze uren koopt. Dit gebeurt niet automatisch.
4.12 Ik maak in 2024 gebruik van flex verlengen. Wat gebeurt er met de invoering van het IKB?
Werk je op basis van je werkrooster meer uren dan de uren waarvoor je bent aangesteld? En laat je deze uren uitbetalen bij het maandelijkse salaris? Dan krijg je vanaf invoering IKB nog steeds je meer gewerkte uren uitbetaald (tot maximaal 104 uur per jaar). Je hoeft niets te doen. Wil je de uren liever opbouwen als IKB-uren? Dan kun je dit aangeven via Mijn Salaris > IKB. Je kunt de keuze om meer gewerkte uren op te bouwen of uit te laten betalen elke week maken (met ingang van een maandag conform werkrooster).
4.13 Ik heb in 2024 ADV-uren. Wat gebeurt er met invoering van het IKB?
De ADV-regeling verdwijnt. Je kunt nog steeds extra werken (maximaal 2 uur per week). De uren die je extra werkt, worden iedere maand opgeteld bij de IKB-uren. Deze kun je daarna vrij opnemen of sparen. Let op: bij ADV kreeg je de uren direct aan het begin van het jaar toegekend. Nu moet je de uren eerst opbouwen, voordat je deze kunt opnemen of sparen. Je kunt alleen de uren gebruiken die je hebt opgebouwd.
4.14 Ik zit op of over het maximum aantal IKB-uren dat ik mag sparen. Kan ik nog IKB-uren kopen of opbouwen?
Nee, het is niet mogelijk om meer dan 1040 IKB-spaaruren op te bouwen (bij een fulltime aanstelling). Zit je al op dit maximum? Dan kun je geen uren kopen of opbouwen. Je moet de uren eerst inzetten. Daarna mag je weer aanvullen tot 1040 uur. Bij een deeltijdaanstelling geldt een maximum aantal IKB-uren naar rato.
4.15 Ik werk in deeltijd. Hoeveel IKB-uren mag ik kopen en sparen?
Bij een fulltime aanstelling is het aantal IKB-uren wat je mag kopen maximaal 104 per jaar. Het maximum IKB-spaaruren is 1040. Bij een deeltijd aanstelling geldt voor beiden een maximum aantal naar rato van het aantal uren dat je werkt (naar boven afgerond naar een heel aantal IKB-uren).
4.16 Kan ik elke maand IKB-uren kopen?
Ja, als je hiervoor voldoende IKB-budget voor hebt. Je mag bij een fulltime aanstelling maximaal 104 uur per jaar kopen. Bij een deeltijd aanstelling geldt een maximum naar rato van het aantal uren dat je werkt.
4.17 Ik heb IKB-uren gekocht, maar ik heb de uren niet nodig. Kan ik deze uren weer inleveren?
De transactie van IKB-uren kan alleen teruggedraaid worden voor uren gekocht in het huidige kalenderjaar. Via Mijn Salaris > IKB geef je aan dat je de transactie van alle uren of een deel van de uren wilt 'terugdraaien'. Voor deze uren krijg je IKB-budget terug, voor hetzelfde bedrag als waarvoor je de uren hebt gekocht. Dit budget kun je vervolgens laten uitbetalen of voor andere doelen gebruiken. Let op: gaat het om IKB-spaaruren uit een vorig kalenderjaar? Dan kan de transactie niet worden teruggedraaid. Deze uren blijven staan als IKB-spaaruren.
4.18 Ik werk 1 of 2 uur meer dan mijn aanstelling en ik laat deze uren uitbetalen bij het maandelijks salaris of opbouwen als IKB-spaaruren. Kan ik de keuze om meer gewerkte uren op te bouwen of te laten uitbetalen nog wijzigen?
Je kunt de keuze om meer gewerkte uren op te bouwen of uit te laten betalen elke week maken (met ingang van een maandag conform werkrooster).
4.19 Hoe vaak kan ik mijn keuze om IKB-uren op te bouwen of juist te verroosteren wijzigen?
Het opbouwen van IKB-uren en het verroosteren van IKB-uren gaat op basis van het werkrooster. Je kunt het werkrooster wijzigen na 4 weken, een werkrooster geldt namelijk voor minimaal 4 weken. Ga je hetzelfde aantal uren werken als je aanstelling? Dan stop je vanzelf met opbouwen of verroosteren. Ga je meer uren werken dan je aanstelling? Dan bouw je IKB-uren op. Ga je (nog) minder uren werken dan je aanstelling? Dan kun je IKB-uren verroosteren. Zorg ervoor dat je voldoende IKB-uren hebt.
4.20 Hoe vaak kan ik de keuze maken om IKB-uren te kopen of meer gewerkte uren uit te laten betalen?
Je kunt de keuze om IKB-uren te kopen (tegen ¼ van het kale uurloon) of meer gewerkte uren uit te laten betalen één keer per jaar maken.
Het volgende is van belang:
5.1 Heeft de invoering van het IKB-budget gevolgen voor de belasting (loonheffing) die ik betaal?
Nee, de grondslag voor de loonheffing blijft hetzelfde. Het IKB-budget telt, net als de vakantie- en eindejaarsuitkering, mee in het inkomen.
5.2 Verandert de opbouw van mijn pensioen door het IKB-budget?
Het IKB-budget telt net als de vakantie- en eindejaarsuitkering mee in het inkomen waarover pensioen berekend wordt. In 2025 valt het pensioengevend inkomen wél eenmalig hoger uit. In 2025 worden namelijk zowel het IKB-budget van 2025 als het restant vakantie- en eindejaarsuitkering van 2024 uitbetaald.
5.3 Heeft het IKB-budget gevolgen voor toeslagen die ik van de overheid ontvang (o.a. huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget)?
Het IKB-budget telt mee in de hoogte van het jaarinkomen en kan daardoor invloed hebben op de toeslagen die je ontvangt. Let op: in 2025 heb je eenmalig een hoger jaarinkomen als de vakantie-uitkering van 2024 wordt uitbetaald. Ook dit kan gevolgen hebben voor de toeslagen die je ontvangt.
5.4 Heeft de invoering van het IKB-budget gevolgen voor de hypotheekaanvraag?
Nee, het inkomen verandert niet door de invoering van het IKB-budget. Het IKB-budget vervangt de vakantie-uitkering en de eindejaarsuitkering en wordt door de bank nog steeds gezien als onderdeel van het inkomen. De bank neemt dit mee in de berekening van je hypotheek. Het IKB-budget wordt ook zichtbaar op de werkgeversverklaring, zodat banken dit inzichtelijk hebben bij een hypotheekaanvraag.
5.5 Ik ben burger en word militair (of andersom). Wat gebeurt er met mijn IKB-uren?
IKB-spaaruren kunnen op verzoek blijven staan. IKB-uren die je in dit kalenderjaar nog hebt gekocht, worden teruggedraaid. Het geld wat je voor de uren hebt betaald komt terug bij je IKB-budget. Je kan hier met het ingaan van je nieuwe aanstelling weer IKB-uren van kopen op het moment dat je voldoende IKB-budget hebt.
6.1 Ik ga Defensie verlaten. Wat gebeurt er met mijn IKB-budget?
Het (resterende) IKB-budget dat je hebt opgebouwd op het moment van dienstverlaten, wordt uitbetaald binnen twee maanden nadat je uit dienst bent gegaan.
6.2 Ik ga Defensie verlaten. Wat gebeurt er met mijn IKB-uren?
Heb je in het jaar van dienstverlaten IKB-uren gekocht en deze nog niet opgemaakt? Dan wordt de aankoop teruggedraaid van de uren die je over hebt. Dit bedrag komt weer bij je IKB-budget en wordt uitbetaald binnen twee maanden nadat je uit dienst bent gegaan. IKB-spaaruren worden uitbetaald tegen het kale uurloon in de maand nadat je uit dienst bent gegaan. Het is mogelijk dat je op het moment van uitdiensttreden een negatief saldo IKB-uren hebt. Je hebt dan meer uren ingezet dan waar je op het moment van uitdiensttreden recht op had. Deze uren worden verrekend met je saldo vakantie-uren. Is dit niet mogelijk? Dan worden de negatieve IKB-uren ingehouden op je salaris.
6.3 Ik ben nieuw in dienst bij Defensie. Kan ik direct IKB-uren kopen en inzetten?
Je bouwt IKB-budget op vanaf het moment van indiensttreden. Je kunt na de eerste salarisberekening (rond de 15e van de maand) je IKB-uren kopen. Wil je de uren verroosteren? Geef dit dan aan in het werkrooster. Houd er rekening mee dat de leidinggevende het werkrooster moet beoordelen. Let op: militairen in FPS fase 1 en reservisten kunnen geen IKB-uren kopen.
7.1 Wanneer krijg ik mijn reservering vakantie-uitkering over de periode 1 juni 2024 t/m 31 december 2024 uitbetaald?
Je krijgt dit geld automatisch in mei 2025 uitbetaald bij het salaris. Wil je het geld eerder? Dan kun je vanaf 10 december 2024 via Mijn Salaris > IKB (een deel van) het geld tussen januari en mei 2025 laten uitbetalen. Je kunt dit vakantiegeld ook gebruiken voor het kopen van maximaal 76 uur of inzetten voor fiscale doelen uit het Cafetariamodel Defensie.
7.2 Hoeveel uren mag ik kopen van mijn reservering vakantie-uitkering 2024?
Je mag maximaal 76 uur kopen van de reservering vakantie-uitkering 2024. Let op: bij een deeltijd aanstelling is het maximum aantal uren dat je mag kopen lager, naar rato van het aantal uren dat je werkt.
7.3 Hoeveel betaal ik voor de maximaal 76 uren die ik van mijn reservering vakantie-uitkering 2024 kan kopen?
Voor deze uren betaal je een volledig kaal uurloon (gebaseerd op het kale uurloon van december 2024).
7.4 Wanneer krijg ik mijn reservering eindejaarsuitkering over december 2024 uitbetaald?
Je reservering eindejaarsuitkering wordt in januari 2025 uitbetaald.