Word lid
Er komt geen nieuwe toelage voor speciale eenheden. De huidige beloning voor de special operations forces (SOF) is marktconform, zo liet staatssecretaris Gijs Tuinman op 27 januari weten aan de Tweede Kamer, in antwoord op Kamervragen van Derk Boswijk (CDA). Zowel de VBM als voormalig Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer hadden zich sterk gemaakt voor een SOF-toelage.
Naar aanleiding van een reeks Kamervragen van Derk Boswijk (CDA) reageerde de staatssecretaris van Defensie op de zorgen over de instroom van nieuwe commando’s en de uitstroom van ervaren operators binnen de SOF-community. Daarbij ging het onder andere over het mogelijk instellen van een toelage voor speciale eenheden. Deze toelage zou kunnen helpen om irreguliere uitstroom* bij de SOF te voorkomen.
De staatssecretaris erkent dat het idee van een SOF-toelage al langere tijd speelt en dat er binnen de SOF-gemeenschap vraag is naar een dergelijke maatregel. De staatssecretaris merkt op dat de functies binnen het SOF-domein specifiek zijn voor Defensie en dat de arbeidsvoorwaarden niet rechtstreeks te vergelijken zijn met de markt buiten Defensie. Eerder gaf hij wel aan dat de Nederlandse special forces in lijn zitten met buitenlandse partners die allemaal een andere constructie hebben, of die nou Amerikaans, Deens of Frans zijn. Daarover zei hij verder dat wanneer je de functie-gebonden toelage, de inzettoelages en de bindingspremies bij elkaar pakt, de SOF-operators een goed en competitief pakket hebben.
Het verzoek om een SOF-toelage is volgens Tuinman bekeken in het licht van andere arbeidsvoorwaardelijke maatregelen, waarbij een zorgvuldige afweging is gemaakt. Tuinman legt uit dat er al geruime tijd met bindingspremies wordt gewerkt bij speciale eenheden en dat Defensie de verschillende bindingspremies binnen de organisatie in samenhang bekijkt.
Hoewel irreguliere uitstroom een zorg blijft, is die uitstroom in 2024 bij het Korps Commandotroepen niet meer verhoogd. In 2022 was er sprake van een piek van 8,7% irreguliere uitstroom, maar dit percentage is in 2024 gedaald naar 2,3%. “Los daarvan blijf ik naar alle opties kijken om irreguliere uitstroom te beperken en te werken aan een goed gevulde krijgsmacht”, zegt Tuinman. In vergelijking: bij Defensie in zijn geheel is de irreguliere uitstroom over het afgelopen jaar 3%.