Defensie moet in staat zijn om te vechten en te winnen. Dat is een van de uitgangspunten van de vandaag gepresenteerde Defensienota 2022. Allereerst wordt de basis van de krijgsmacht versterkt. Daarmee worden de gereedheid, inzetbaarheid en wendbaarheid zo snel mogelijk verhoogd. Concreet betekent dit onder andere het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden (zie elders op deze website), een versteviging van de bedrijfsvoering en versterking van de operationele ondersteuning van de gevechtseenheden, zoals ophoging van de inzetvoorraden, versterking van de luchttransportcapaciteit, versterking van de geneeskundige keten, uitbreiding van vuursteuncapaciteiten en uitbreiding van de capaciteiten voor intelligence surveillance en reconnaissance (ISR).

Defensie breidt de F-35-vloot uit tot drie volledige squadrons. Daarmee beschikt de luchtmacht in totaal over 52 toestellen. De gehele F-35-vloot wordt voorzien van moderne langeafstand- en precisiewapens, waarmee in een verhoogde dreigingsomgeving strategische doelen kunnen worden aangegrepen zoals geïntegreerde luchtverdedigingssystemen.

De MQ-9 Reaper zal worden voorzien van bewapening. (Foto: Aaron Zwaal/Mediacentrum Defensie) Defensie verdubbelt de MQ-9 Reaper capaciteit. Hiermee wordt de capaciteit voor (maritieme) intelligence, surveillance and reconnaissance (ISR) verbeterd. Zo kan op meerdere plekken tegelijk, boven land en boven zee, hoogwaardige informatie worden verzameld. Daarnaast gaat Defensie investeren in het bewapenen van deze onbemande vliegtuigen.

Ook voor de marine komen er langeafstands- en precisiewapens die gelanceerd kunnen worden vanaf fregatten en onderzeeboten.

De lucht- en raketverdediging op en vanuit zee wordt uitgebreid met systemen die ballistische raketten detecteren en vervolgens onderscheppen. Dit betreft zowel interceptieradarsystemen als afvuurmechanismen en bewapening voor de Luchtverdedigings- en Commandofregatten en toekomstige onbemande schepen.

Defensie investeert daarnaast in raketartillerie en bijbehorende precisiewapens, waarmee doelen over een grote afstand met hoge nauwkeurigheid kunnen worden bestreden.

In de Defensienota staat niets over de aankoop van main battle tanks.

Lucht- en raketdreiging

Eén van de snel veranderende dreigingen waar Nederland mee wordt geconfronteerd, is de lucht- en raketdreiging. Innovaties van de betrokken wapensystemen volgen elkaar in razend tempo op. Tegelijkertijd staan wapenbeheersingsafspraken en internationale controlemechanismen steeds meer onder druk.

Nederland investeert daarom in Integrated Air and Missile Defense (IAMD). Deze geïntegreerde lucht- en raketverdediging richt zich op de bescherming van het NAVO-grondgebied, vitale belangen, burgers en strijdkrachten. IAMD verdedigt tegen conventionele luchtdreigingen als vliegtuigen, helikopters en onbemande systemen (air defence, luchtverdediging) en tegen ballistische en kruisraketten (missile defence, raketverdediging).

Dit wordt een geïntegreerd systeem, waarin militaire middelen als jachtvliegtuigen, radarsystemen, Air Command and Control en space-capaciteit worden verbonden met fregatten, onderzeeboten en grondgebonden luchtverdedigingssystemen. Daarnaast wordt geïnvesteerd in aanvullende capaciteiten ter bestrijding van onbemande luchtvaartuigen. Ook breidt Defensie de luchtverdedigingscapaciteit uit voor de korte en middellange afstand.

Versnelling materieelproces

In overleg met de Tweede Kamer wordt het Defensie Materieelproces (DMP) geactualiseerd om het vlotter te maken. Streven is om in 2023 het nieuwe DMP vast te stellen.

En het personeel?

Elders op deze website leest u over de verbeterde arbeidsvoorwaarden. Daarnaast wordt stapsgewijs tussen nu en 2025, het nieuwe HR-modelingevoerd. Dit HR-model bevat instrumenten als nieuwe aanstellings- en contractvormen, strategische personeelsplanning en talentmanagement om te zorgen dat Defensie op het juiste moment de juiste mensen in huis heeft en houdt, ook als ze tijdelijk vanuit een andere organisatie komen.

Nu Defensie verder gaat groeien, moeten bovenop de reeds bestaande vacatures nog duizenden mensen meer geworven worden. Defensie maakt daarom een uitvoeringsplan 'Boeien, binden en behouden'. Daarin zal Defensie meer de verbinding met de samenleving zoeken.

Er komt geen herinvoering van de opkomstplicht, maar - geïnspireerd door modellen uit onder andere Scandinavië - gaat Defensie uitwerken hoe jongeren op vrijwillige basis bij Defensie de samenleving kunnen dienen, bijvoorbeeld in de vorm van een dienjaar.

Veteranenzorg

Omdat Defensie als werkgever een bijzondere zorgplicht heeft voor haar veteranen en de zorgvraag toeneemt, zal de ondersteuning voor veteranenzorg worden versterkt. Daarbij wordt onder andere gekeken naar initiatieven als KNAK en het vergroten van de toegang van veteranen tot hulphonden.

Tot slot: Defensie gaat sportschoenen verstrekken aan het militair personeel.