Dit jaar werd de VBM belastingploeg versterkt door de komst van Jos van Wijk. Een welkome aanvulling voor de belastinginvullers, zeker aangezien Van Wijk onder de rook van Vliegbasis Leeuwarden woont. Het nadeel daarvan is dat hij bij thuiswerken soms even moet pauzeren voor ‘the sound of freedom’. Het voordeel is dat met zijn komst de noordelijke provincies weer goed bezet zijn.

Jos van Wijk: 'Het bleek gewoon heel erg leuk te zijn.'

Jos van Wijk kwam op als matroos derde klasse op 17 november 1986. Een groot deel van zijn loopbaan maakte hij deel uit van de Logistieke Dienst Administratie van de Koninklijke Marine. Daarnaast had hij ook functies in de loopbaanbegeleiding en als chef der equipage op de Johan de Witt. Aan boord van dat schip maakte hij ook zijn tweede uitzending mee, een antipiraterijmissie voor de kust van Afrika. Zijn eerste uitzending was ook naar dat werelddeel, maar dan op het vasteland.

Wat deed een marineman als u in Afrika?

Jos van Wijk: “Dat was een individuele uitzending. Ik zat in 2007-2008 gedurende 6,5 maand in de Democratische Republiek Congo. De missie heette EUSEC FIN, wat staat voor European Union Security Force Finance. Dit was een onderdeel van EUSEC dat zich speciaal richtte op de geldstromen binnen het Congolese leger. Nadat de vrede in dat land was getekend, wilde men de rebellengroepen integreren in het Congolese leger. Wij moesten met behulp van salarislijsten gaan controleren dat iedereen zijn salaris ontving. Het ging om vele duizenden mensen. We hielpen met het maken en combineren van lijsten. We zagen daarin ook veel verdachte zaken, zoals namen die meerdere keren terugkwamen. Het uiteindelijke doel was om te komen tot een systeem met vingerafdrukken, maar of dat ooit bereikt is weet ik niet.

Mijn tweede uitzending was met Hr.Ms. Johan de Witt, een antipiraterijmissie (ATALANTA) met Ben Bekkering als commandant. We waren daar om te voorkomen dat schepen gekaapt werden; door onze aanwezigheid werden de piraten ontmoedigd. Dat deden we onder meer door een kuststrook van 2 á 3 kilometer te ’bezetten’ vanwaar piraten opereerden. We deden dat met een LCU landingsvaartuig en een kleiner LCVP landingsvaartuig naast het schip, met een paar honderd meter ertussen.

Tijdens die uitzending was er een schip dat al 4 maanden gekaapt was geweest door piraten. De bemanning had het aangelegd met één van de Somaliërs en die heeft hen geholpen om weg te varen. De motoren van het schip hadden 4 maanden niet gedraaid, maar toch konden ze van de kust wegvaren en noodsignalen eruit gooien. Toen zijn wij erheen gegaan. Die mannen zijn van boord gehaald en afgezet op een veilige plek.

We hebben bij een andere actie ook piraten gevangengenomen. Die zijn afgevoerd en berecht.”

Maakte u als vakbondslid zelf ook gebruik van de VBM Belastingservice?

“Nee, ik ben al 38 jaar lid, maar ik deed mijn belastingaangifte altijd zelf. Via Hans Poorthuis zag ik de oproep van de VBM voor nieuwe belastinginvullers. Ik wist in eerste instantie niet of ik het leuk zou vinden en of ik het zou kunnen, maar ik ben wel financieel onderlegd, heb salarisadministratie gedaan en ben kasbeheerder geweest.

Toen heb ik eerst een aantal keren meegedraaid, eerst in Den Haag met Saffiun Shaik en later met Barend Billenkamp in het ’veld’. Het bleek gewoon heel erg leuk te zijn. Ik houd ervan om mensen – van jong en oud (tot ver over de tachtig jaar) – te kunnen helpen. Als je ziet hoe dolgelukkig een weduwe was nadat we haar geholpen hadden en zij ook nog eens € 300 bleek terug te krijgen, doet me dat goed. Ook ontmoette ik mijn oude adjudant, die ik nog kende van toen ik korporaal was. Je krijgt te maken met allerlei mensen, van hoog tot laag uit de defensie-organisatie. Het is leuk en dankbaar werk.”

Ik kan me toch voorstellen dat jullie niet altijd goed nieuws voor leden hebben…

“Nee, dat is zeker waar. Een vent was zowel burgermedewerker bij Defensie als reservist. Hij had heel veel uren gemaakt als reservist, waardoor zijn inkomen een stuk hoger werd. Dat had onder andere tot gevolg dat hij geen aanspraak meer maakte op zorgtoeslag. Hij was behoorlijk teleurgesteld: ‘nu heb ik keihard gewerkt en krijg ik minder terug’. Tja, in Nederland dragen de breedste schouders de zwaarste lasten. Het voelt misschien niet altijd eerlijk, maar we kunnen het dan in elk geval wel uitleggen.”

De VBM Belastingservice kan nog nieuwe mensen gebruiken. Heeft u tips voor mensen die zich ook willen aanmelden?

“Je hoeft niet bang te zijn voor een kennisachterstand, die haal je snel genoeg in, maar je moet er wel affiniteit mee hebben. Ik ben bijvoorbeeld wel lid geworden van ‘Fiscalert’ en heb mij aangemeld om informatie toegezonden te krijgen van de Belastingdienst. Verder is het learning on the job, met goede ondersteuning. Ik vind het heel leuk, ik ben zelfs 4 dagen per week gaan invullen in plaats van de geplande 3 dagen. Ik kan het iedereen aanraden, het is leuk om te doen.”

 

De VBM zoekt leden met kennis van de inkomstenbelasting, ervaring met het invullen van belastingaangiften en een minimale beschikbaarheid van 1 dag per week, jaarlijks in de periode medio februari tot medio april.
Interesse of vragen? Neem dan contact op met Luminita Ligtenberg of Saffiun Shaik op 070-3155100 of belastingservice@mijnvbm.nl.