Word lid
De Algemene Rekenkamer ziet over het jaar 2021 nauwelijks verbeteringen in de hardnekkige problemen in de bedrijfsvoering van het Ministerie van Defensie. Het oplossen van deze problemen blijkt een grotere opgave dan gedacht, want het is niet de eerste keer dat de Rekenkamer tot deze conclusie komt. Waar gaat het voornamelijk mis? In het vastgoed-, inkoop- en munitiebeheer zitten de grootste gaten. Ook nu er de komende jaren meer geld naar Defensie zal gaan, zal dat nog altijd betekenen dat er fundamentele keuzes gemaakt moeten worden, stelt de Rekenkamer in haar onlangs verschenen rapport.
Vastgoed
Voor de krijgsmacht is het essentieel dat gebouwen en terreinen van Defensie een veilige werk- en leefomgeving bieden. De Algemene Rekenkamer constateert echter al jaren grote problemen in het vastgoedbeheer. Het achterstallig onderhoud van het vastgoed van Defensie is afgelopen jaar verder opgelopen en de kwaliteit van het vastgoed daardoor verder afgenomen.
Deze problemen in het vastgoedbeheer en het ontbreken van een toekomstbestendig verbeterplan zorgen ervoor dat de Rekenkamer dit voor het tweede jaar op rij als een ernstige onvolkomenheid beoordeelt. Het afstoten van overtollig vastgoed is dan ook onvermijdelijk om de problemen binnen de vastgoedportefeuille van Defensie aan te pakken.
Munitie
Sinds 2017 constateert de Rekenkamer dat Defensie geen goed zicht heeft op de munitievoorraad. Dat kan leiden tot vermissing, diefstal of verspilling van munitie, met veiligheidsrisico’s tot gevolg. De opslag van mijnen, explosieven en munitie gebeurt in 7 centrale en 47 decentrale munitiebunkers. Goed toezicht op de voorraad vraagt om tellingen. Om dat correct te doen, moet de munitievoorraad worden ‘bevroren’. Maar het onderzoek laat zien dat er werd geteld, terwijl er tegelijkertijd munitie werd ingenomen en uitgegeven.
Inkoopbeheer
De Algemene Rekenkamer constateert in 2021 voor € 1,3 miljard aan fouten en onzekerheden bij zowel de uitgaven als de verplichtingen. De oorzaak is dat bij aanbestedingen veelvuldig gebruik wordt gemaakt van uitzonderingsprocedures, zonder aan de strenge voorwaarden daarvoor te voldoen en zonder die voldoende te motiveren. Vaak wordt maar één leverancier uitgenodigd om een offerte uit te brengen. Daardoor is het niet mogelijk om meerdere leveranciers te vergelijken en tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding in te kopen. Ook wordt het regulerende karakter van de maatregelen om integriteitsschendingen te voorkomen buiten werking gesteld. Gezien de extra investeringen die het Ministerie van Defensie de komende jaren zal doen, vergt het inkoopbeheer volgens de Algemene Rekenkamer bijzondere aandacht.
Het gehele rapport kunt u HIER downloaden en lezen.
*tekst: Algemene Rekenkamer