Word lid
Defensie en de vakbonden hebben op 24 mei gesproken over de reorganisaties binnen het CLSK. Op de agenda stonden de reorganisatie van de Staf CLSK en de Staf Defensie Helikopter Commando.
De Staf Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK) moet opnieuw worden ingericht als onderdeel van de transitie naar de 5de Generatie Luchtmacht (5GAF). De besturingsfilosofie van de 5GAF is gebaseerd op mission command. Dit betekent sturing op basis van de bedoeling, resultaten en vertrouwen.
Binnen de 5GAF zijn de operationele en ondersteunende eenheden van het CLSK samengevoegd in vier ‘Commands’. Dit zijn het Air Combat Command (ACC), het Defensie Helikopter Commando (DHC), het Air Mobility Command (AMC) en het Air Support Command (ASC). De eerste drie zijn inmiddels opgericht en de reorganisatie van het ASC wordt voorbereid. Daarnaast blijft het Centrum Mens en Luchtvaart (CML) vooralsnog als zelfstandige eenheid bestaan.
De snelle ontwikkelingen in de wereld vragen van het CLSK een grotere wendbaarheid om snel daarop te kunnen inspelen. Dit vereist sterkere betrokkenheid bij de integrale planontwikkeling binnen de Bestuursstaf en betere opdrachtgeving naar en ondersteuning van de commands. Ook moet de Staf CLSK beter invulling kunnen geven aan continue veranderingen.
De bonden hebben het reorganisatieplan beoordeeld op hun algemene personele aspecten hebben aangegeven dat het plan ‘ter kennisneming’ kan worden aangeboden aan de werkgroep Reorganisaties.
Ook de Staf van het DHC moet worden gereorganiseerd, in verband met de sterk veranderde veiligheidscontext en een aantal actuele ontwikkelingen. Hierbij gaat het om ontwikkelingen zoals het opzetten van het NATO New Force Model, de inrichting van RW SOF AIR (Rotary Wing Special Operations Forces Air), plus het toenemende belang van het domein cyber security en de focus op informatie-gestuurd optreden.
De krijgsmacht van de toekomst ziet er hierdoor anders uit; dit geldt uiteraard ook voor het DHC.
Tegelijkertijd zijn er ook ontwikkelingen die invloed hebben op de integrale besturing en bedrijfsvoering van het DHC. Dit speelt op een aantal terreinen en raakt ook aan de herinrichting van de Staf CLSK. Om een versnipperde aanpak te voorkomen, is gekozen voor één integrale benadering middels een reorganisatie van Staf DHC.
De bonden hebben ook dit reorganisatieplan beoordeeld op de algemene personele aspecten en hebben desgevraagd aangegeven dat het reorganisatieplan zonder grote op- of aanmerkingen ‘ter kennisneming’ kan worden aangeboden aan de werkgroep Reorganisaties.