Word lid
De vakbonden hebben tijdens een overleg met de Koninklijke Marechaussee op 12 april gesproken over een aantal reorganisatieplannen. De vakbonden kijken hierin naar de zogeheten ‘algemene personele aspecten’. Conclusie van het overleg is dat de vakbonden akkoord zijn met de plannen. In alle gevallen gaat het om een uitbreiding.
Eén van de besproken plannen gaat over het Stelsel Bewaken en Beveiligen, waar het Ministerie van J&V voor verantwoordelijk is. Helaas hebben steeds meer mensen persoonsbeveiliging nodig. Vanwege de enorme druk op dit hele stelsel, is er ruim 100 miljoen euro ter beschikking gesteld.
De KMar heeft met ingang van volgend jaar (2024) structureel 50 miljoen toegewezen gekregen, om de capaciteit op het gebied van persoonsbeveiliging fors te vergroten. De KMar richt dit jaar operationele capaciteiten hiervoor in onder C-LTC. Om dit te realiseren wordt de KMar tijdelijk ondersteund door andere onderdelen van Defensie.
Binnen de KMar is het reorganisatiebereik beperkt tot een operationele entiteit onder C-LTC en overhead onder PCKMar, C-OTCKMar en C-LTC. De reorganisatie betreft een formatieve uitbreiding van 235 operationele functies bij het LTC en 36 overhead-functies verdeeld over het LTC, Staf CKMar en het OTC KMar.
Er is tijdens het overleg ook gesproken over het reorganisatieplan Ondermijning. De KMar draagt bij aan de aanpak van criminele ondermijning, onder meer op de toegewezen lucht- en zeehavens, vanuit Bewaken en Beveiligen, en in het Caribisch gebied.
Het directoraat generaal Ondermijning (DGO) van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J en V) heeft voor de aanpak van criminele Ondermijning een structurele financiering beschikbaar gesteld aan de KMar. Met de toegekende middelen zet de KMar in op het versterken van de brede informatiepositie (Intell en TCI), de specialistische bijdrage ten aanzien van bestrijding van identiteitsfraude (ECID) en het realiseren van een programmatische aanpak.
De reorganisatie betreft een uitbreiding van 44 operationele functies bij het LTC en 15 overhead-functies verspreid over het LTC, OTC KMar en Staf CKMar.
Daarnaast moet de KMar uitbreiden ten behoeve van Frontex. De reorganisatie betreft een formatieve uitbreiding van 22 functies (indirect) operationeel en 3 overhead-functies.
Om Frontex en de bewaking van de Europese buitengrens te versterken wordt een permanent korps (standing corps) geformeerd. Het permanente korps zal bestaan uit vier categorieën. Categorie 1 voert als EU-personeel in dienst van Frontex operationele werkzaamheden uit. Categorie 2 zal door de lidstaten voor een langere periode (minimaal 24 maanden) bij Frontex gedetacheerd worden en categorie 3 zal bij de lidstaten werkzaam zijn en voor aaneengesloten perioden van minimaal 2 maanden en maximaal vier maanden ingezet worden. Categorie 4 is de huidige Rapid Reaction Pool. Deze zal tot 2024 in stand gehouden worden.
De formatie die in deze reorganisatie wordt aangemaakt zal ten behoeve zijn van categorie 2 aangevuld met overhead.
Bij het LTC wordt dit een entiteit Frontex direct onder C-LTC, bij de Staf CKMar een entiteit Frontex direct onder PC-KMar en bij het OTC KMar wordt dit een entiteit Frontex direct onder C-OTC.
Voor de oprichting van het nationaal coördinatiecentrum (NCC) Eurosur wil de KMar uitbreiden met 9 operationele functies en 4 overhead-functies in het LTC. Eurosur is het grensbewakingssysteem van de Europese Unie.
Er wordt een eenheid Eurosur opgericht, direct onder de C-LTC.