Word lid
Laat je niet ringeloren!
Wil jij als militair met een vaste aanstelling overstappen naar een ander OPCO dan wel onderdeel binnen Defensie? Laat je dan door Defensie niet ringeloren! En laat je ook geen oor aannaaien!
Wat bedoelen we met deze waarschuwing? Even ter verduidelijking: als je iemand ringeloort, houd je een persoon in bedwang. Je houdt de persoon in kwestie kort. Het is allemaal zo geregeld dat de ander precies doet wat jij wilt. Met iemand een oor aannaaien bedoelen we dat iemand bedrogen wordt. Er wordt de ongelukkige iets wijs gemaakt; hij of zij wordt opgelicht of bedonderd.
Maar wat heeft dit te maken met militairen die willen watervallen of over overstappen naar een ander OPCO?
Helaas kan het gebeuren dat een loopbaanbegeleider of functietoewijzer binnen een OPCO of onderdeel in de eerste plaats denkt aan het gevuld en gesloten houden van de eigen gelederen. Als jij als militair niet op de hoogte bent van wat allemaal wel en niet mogelijk is en aan welke regels Defensie zich dient te houden, kan het gebeuren dat je geringeloord wordt of een oor krijgt aangenaaid.
Haico Wissink, overlegvertegenwoordiger van de VBM, geeft uitleg:
"De maatschappij verandert en dat geldt ook voor het werken binnen Defensie. Ook opvattingen over de plaats van mensen en de kansen die ze krijgen of behoren te krijgen, veranderen. Maar het is onacceptabel dat er eigen regeltjes worden gecreëerd. Of dat er bestaande regels worden misbruikt, of op een verkeerde wijze als motivatie, of reden gegeven worden. Stel, je hebt een vaste aanstelling bij Defensie, maar je bent ongelukkig bij jouw OPCO of onderdeel omdat je je ‘ei er niet kwijt kunt’. Je informeert zélf of en zo ja welke mogelijkheden er voor jou zijn, om binnen Defensie de overstap naar een ander OPCO of onderdeel te maken. Dit omdat je verwacht daar wel een functie te vinden waar je gelukkig van wordt.Het ontvangende OPCO dan wel onderdeel, zal intern deze organisatie bezien of er ruimte en ook opleidingscapaciteit voor jou is. Je zult een sollicitatieproces moeten doorlopen. Verdere zaken aangaande de (mogelijke) overgang zullen middels het ‘Bureau Bijzondere Instroom’ (BBI) worden afgewerkt tussen de betrokken organisaties. Denk aan de datum van overstap, de aanvang van een eventuele opleiding, enzovoort.
Maar let op: er bestaat géén opzegtermijn bij het op ‘eigen verzoek’ (intern) Defensie ‘watervallen’ (AMAR artikel 12a lid b) naar een ander onderdeel. Het huidige OPCO of onderdeel kan jou dus nóóit houden aan een opzegtermijn van drie maanden! Dit is een staande afspraak tussen Defensie en de vakbonden (formeel: de Samenwerkende Centrales van Overheidspersoneel). Helaas blijkt dat dit toch gebeurt, waarmee de P&O-organisatie jou een (mogelijke) overstapkans ontneemt, met de bedoeling om de eigen arbeidsplaatsen gevuld dan wel bezet te houden.
Anders is dit als je ontslag bij Defensie neemt. Dan kun je onder normale omstandigheden maximaal aan een opzegtermijn van drie maanden worden gehouden. (AMAR artikel 47 onder lid 2)
Vandaar onze waarschuwing: laat je niet ringeloren, dan wel een oor aannaaien door een loopbaanbegeleider of functietoewijzer vanuit de P&O-organisatie!”
Mocht je hiermee te maken hebben gehad, of loop je hier momenteel tegenaan, schroom dan niet om contact met de VBM/BBTV op te nemen. Het gaat immers om jouw loopbaan en jouw ontwikkelmogelijkheden!